декември 28, 2020

Шофиране по време на Covid-19

На пътя – уверени, но безопасни за себе си и за околните!

В днешно време презапасяването трайно се настани в ежедневието ни. И в безразсъдството си да трупат запаси е възможно хората да шофират твърде бързо или да си позволят агресивно поведение на пътя докато бързат да стигнат до магазина. Ако и, когато е наложително да отидете до магазина, на предварително уговорена среща или до медицински център с автомобила си, когато сте болни, не се притеснявайте. Притеснението само ще доведе до грешки по време на шофиране и ще увеличи риска от пътно-транспортно произшествие. Запазете спокойствие и продължете да да шофирате безопасно. Останете бдителни, не шофирайте след употреба на алкохол и не шофирайте невнимателно. Ако сте болни — дори и това да е просто обикновена настинка — останете си у дома. Определени лекарства могат да предизвикат сънливост и да възпрепятстват способностите Ви за шофиране.

Дезинфекцирайте автомобила си!

Всеки ден докосвате с ръцете си много неща и бактериите, полепнали по Вашите и по ръцете на пътниците Ви, се пренасят и в колата Ви. Според едно проучване, проведено от Националния център за биотехнологична информация, по волана на автомобила има четири пъти повече бактерии, отколкото върху седалката на тоалетната чиния. А това е така, защото повечето хора почистват тоалетните си чинии много по-често, отколкото колите си. Затова и собствениците на автомобили трябва да се научат да почистват и дезинфекцират колите си редовно. Ефективни са дезинфектантите, които съдържат най-малко 70% алкохол. Избягвайте употребата на химикали, като белина, перхидрол и на други продукти, съдържащи амоняк, тъй като те ще повредят интериора на автомобила Ви.

Бъдете внимателни на паркингите!

Знаете ли, че едно на всяко пето ПТП настъпва на паркинг? В повечето от случаите това се отдава на невнимателното шофиране. В анкета, проведена от Националния съвет по сигурността, 66% от водачите са отговорили, че докато маневрират на паркинга биха провели телефонен разговор, а 56% от запитаните са отговорили, че биха писали текстови съобщения. Разсеяността, когато например сте погълнати от стреса вследствие на глобалната пандемия, също може да отклони вниманието Ви от възможните рискове. На паркингите има пешеходци, има и коли, които се включват в движението и дават назаден, така че, когато шофирате на паркинг, бъдете нащрек.

 • Кой може да ни помогне при възникнал казус по застраховка „Гражданска отговорност“?

  Кой може да ни помогне при възникнал казус по застраховка „Гражданска отговорност“?

  23 февр. 2021

 • Как да избегнем скритите рискове при сключване на застраховка „Гражданска отговорност“?

  8 февр. 2021

 • Защо да сключим задължителна застраховка „ГРАЖДАНСКА ОТГОВОРНОСТ“

  28 дек. 2020

 • Функциите на автомобила – Вашата застраховка за безопасност?

  28 дек. 2020

 • Шофиране по време на Covid-19

  28 дек. 2020

Шофиране по време на Covid-19